søndag 28. oktober 2007

Manta og Montecristi, Ecuador

Den berømte panamahatten lages ikke i Panama. Den ekte, originale panamahatten lages i Ecuador. Den har alltid blitt laget i Ecuador, og gudene må vite hvorfor hatten heter panamahatt. Ingen vet helt hvorfor. Kanskje har det noe med at arbeiderne på Panamakanalen brukte slik hatt. Kanskje er navnet mye eldre. Uansett. Teddy Roosevelt besøkte kanalarbeidet med panamahatt på hodet. Vips. Panamahatt ble mote blant fiffen og kongen av stråhatter. I dag besøkte vi fabrikken, eller heller landsbyen, der de aller fineste panamahattene blir laget. Det er i Montecristi, ikke langt fra tunfiskbyen Manta, der vi la til kai. Har du en hatt fra Montecristi, vil du få anerkjennende nikk fra aficionados over hele verden.

Det tar alt fra en dag til flere måneder å lage en panamahatt. De fineste hattene kalles super fino, og flettes av utrolig tynne fibre av toquillapalmeblader. Det tar lang tid og må gjøres om natten, så fletteren ikke ødelegger hatten med svette fingre.Blader fra toquillapalmen, eller panamahattpalmen, skjæres i tynne strimler. Strimlene kokes og tørkes.Hatten håndflettes fra bunnen og ut. Gjett om hun her har flettet panamahatter en vinterdag før. Jeg ble småsvimmel av å følge med på de fingrene.Hatten stampes og blokkes, så fibrene blir glatte og fine. Etterpå strykes hatten med gammeldags strykejern. Så formes den i fasong. En panamahatt i god kvalitet skal kunne brettes og foldes ned i en liten eske. Blir det litt krøllings, kan du stryke den.Vår kjekke (og etter eget utsagn veldig single) purser ombord, Jesper, med ny panamahatt. Staseligere går det ikke an å bli. Slå til, noen! Nå!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Stilig! Hvor blir det av bloggeren og /eller ekspidisjonslederen i den sneisne hatten?

Anonym sa...

Veldig trivelig å snakke med dere i dag forresten! Mamma ble veldig glad for å høre fra dere, og hilser så myyyyyyye tilbake!
Klem

Anonym sa...

HILS JESPER ;-)

Annelill sa...

Hvem skal jeg hilse Jesper fra da?

Anonym sa...

HILS JESPER FRA TONE :-)

Anonym sa...

TONE HVEM??

Jesper :-)

Anonym sa...

Ser ut som dere har det flott på tur ja!! Morsomt å følge ferden på denne siden! Hils til han veldig single Purseren

Anonym sa...

Kvakk ;-)

Anonym sa...

Hahaha!!!

Kvakk Kvakk tilbake til deg ;-)

Anonym sa...

han er homofil...