mandag 8. oktober 2007

Martha's Vineyard, Massachussets



Har du sett Haisommer-filmene? Da vet du hvordan det ser ut på øya Martha´s Vineyard. Lutter idyll. Strender, seilbåter, pittoreske fyr, sedertrær og sirlig dekorerte småhus. Et deilig feriested, rett og slett. Men Martha´s Vineyard er også kjent for de tingene som slår sprekker i idyllen. Haisommer-filmene er et eksempel, tragiske ulykker med Kennedyfamilien et annet. Kennedyene er det nærmeste du kommer kongelige i USA. Den kjekke John F. Kennedy Jr., kronprinsen, styrtet med småflyet sitt ved Martha´s Vineyard for noen år side, og senator Edward Kennedy kjørte ned og drepte en kvinne her på sekstitallet. Stor skandale. Men nok tabloidstoff. På Martha´s Vineyard begynte det med ren kolonisering og misjonering av de innfødte indianerne, men det tok av med hvalindustrien på begynnelsen av attenhundretallet. Før man fant petroleum, brukte alle olje og fett fra hval til lamper, fyring og smøring. Martha´s Vineyard og naboøya Nantucket sendte hvalfangere ut i hele verden og opplevde en gullalder. Hvalfangerskuta Pequod i Moby Dick gikk ut fra Nantucket, hvor forfatteren Hermann Melville selv hadde vært hvalfanger. Ei fantastisk bok. På Martha´s Vineyard bosatte de rike hvalskuterederne og kapteinene seg i Edgartown. Nå er Edgartown så posh og perfekt at du får lyst til å gå hjem og dusje og føne håret før du går rundt i gatene der. Da var nok Oak Bluffs, en mil unna, mer etter mitt hjerte. Oak Bluffs er kjent for The Camp Grounds, et område med gamle, vakre, litt smågale sommerhus som de kaller ”gingerbread cottages”, etter en kake amerikanerne er glade i. Veldig sjarmerende, men ikke billige, de heller. Vi syklet rundt med en lokal guide, ekspedisjonslederen og jeg. Guiden hadde kanskje sett for seg en slapp runde med makelige turister (det hadde jeg), men dengang ei. Ekspedisjonslederen fortalte guiden at han syklet hver dag hjemme og så tråkket han på som om det gjaldt livet. Guiden stoppet, tok på seg sykkelhjelmen, syklet på litt og la seg i dragsuget til ekspedisjonslederen. Jeg følte plutselig at jeg var med i Tour de France. På verdens roligste øy, med verdens fineste solnedgang foran oss. Veldig romantisk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

haha...for et herlig bilde; ekspedisjonslederen som har sin ære i å være den eneste syklisten i TOS på snø, krum i ryggen, mord i blikket! Romantisk!!

Og...i poshe Edgartown er det nok viktig å "dusj å vask sæ i håre'"!

Anonym sa...

Edward Kennedy kjørte bilen i vannet ved Cheasapeake Bay.Kvinnen som var med i bilen druknet.Skandale.Ja. Men,da må historien fortelles riktig.Hans Stai,Lillehammer.Norge.